Αναζήτηση
Κλείστε αυτό το πλαίσιο αναζήτησης.

Στρώμα Γιόγκα – Πόσα είδη Yoga Mat υπάρχουν και ποιό είναι κατάλληλο για εμένα;

Ένας οδηγός επιλογής για στρωματάκι Γιόγκα από την Yogikuti

Την δεκαετία του ’60 που η Yoga άρχισε να διαδίδεται σαν πρακτική από την Ινδία στη Δύση, οι επιλογές σε Yoga Mats ήταν πολύ περιορισμένες. Το μέγεθος ήταν ένα και χαρακτηριστικά όπως το πάχος και η υφή δεν αξιολογούνταν τόσο. Σήμερα οι επιλογές που έχουμε είναι πολλές και η καθεμία έχει την δική της χρηστικότητα.

Για να μην νιώσετε ‘χαμένοι’ όταν ξεκινάτε να ερευνάτε στρωματάκια στο Google, ο παρακάτω οδηγός από την Yogikuti έχει σκοπό να σας βοηθήσει να διαλέξετε το κατάλληλο σρώμα γιόγκα ανάλογα με τον σωματότυπό σας, αλλά και με επιμέρους συνθήκες: αν είστε αρχάριος ή προχωρημένος μαθητής, αν βρίσκεστε σε εγκυμοσύνη, αν έχετε τραυματισμούς ή χρόνιους πόνους, και ανάλογα με την οικονομική σας δυνατότητα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά στα στρώματα γιόγκα είναι τα εξής:

1. ΣΥΝΘΕΣΗ (υλικό) :

i) PU & φυσικό καουτσούκ, ii) φυσικός φελλός & φυσικό καουτσούκ, iii) 100% φυσικό καουτσούκ iv) ύφασμα & φυσικό καουτσούκ, v) PU ή TPE
Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο ένα yoga mat καθορίζει το πόσο αντιολισθητικό είναι, πόσο εύκολα αποτρέπει τον σχηματισμό βακτηρίων και δυσάρεστων οσμών, καθώς και πόσο προστατεύει το περιβάλλον όντας βιοδιασπώμενο ή όχι.

Οικολογικό επαγγελματικό στρώμα γιόγκα από φυσικό καουτσούκ με επίστρωση Eco Polyurethane – Ecological Professional Yoga Mat made of Natural Rubber and PU layeri) Στρώμα Γιόγκα από PU & φυσικό καουτσούκ.
Πρόκειται για την πιο σύγχρονη τεχνολογία σε στρώματα γιόγκα, η οποία συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα των επιμέρους υλικών της. Η βάση από φυσικό καουτσούκ είναι οικολογική, ανθεκτική, και αντιολισθητική. Η επίστρωση από TPE (θερμοπλαστικό ελαστομερές) είναι υποαλλεργική, μη-τοξική, χωρίς PVC. Προσφέρει υψηλή πρόσφυση και απορροφά την υγρασία, ώστε να απολαμβάνετε απόλυτη σταθερότητα στην πρακτική σας. Επιπλέον, οι δύο στρώσεις απορροφητικών υλικών προσφέρουν υψηλή αντικραδασμική προστασία. Αποτρέπει τον σχηματισμό βακτηρίων και καθαρίζεται εύκολα με ένα νωπό πανί βουτηγμένο σε νερό και ξύδι. Τα στρώματα από TPE και φυσικό καουτσούκ είναι ανθεκτικά στον χρόνο και αποτελούν μία επένδυση που θα σας συντροφεύει για χρόνια ποιοτικής πρακτικής.
Γνωρίστε το στρώμα Γιόγκα Yogikuti Premium Yoga Mat με τεχνολογία TPE και Φυσικό Καουτσούκ σε ποικιλία χρωμάτων.

 

Οικολογικό στρώμα Γιόγκα από φυσικό φελλό και φυσικό καουτσούκ - Eco yoga mat made of natural cork and rubber

ii) Στρώμα Γιόγκα από φυσικό φελλό & φυσικό καουτσούκ.
Η απόλυτα οικολογική επιλογή που σέβεται το περιβάλλον και εγγυάται αντοχή στον χρόνο. Η βάση από φυσικό καουτσούκ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως πρόσφυση, σταθερότητα και απορροφητικότητα. Η επίστρωση από φυσικό φελλό δεν γλιστρά, είναι φυσικά αντιμικροβιακή, και ευχάριστη στην αφή. Πρόκειται για την «βιολογική» επιλογή σε Yoga mats.
Γνωρίστε το στρώμα Γιόγκα Yogikuti Cork Rubber Yoga Mat από φελλό και φυσικό καουτσούκ.

 

Λεπτό ελαφρύ στρώμα γιόγκα ταξιδίου από φυσικό καουτσούκ – Lightweight thin travel yoga mat made of natural rubber

iii) Στρώμα Γιόγκα από 100% φυσικό καουτσούκ.
Η κατηγορία natural rubber yoga mats χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα και αντοχή. Το καουτσούκ είναι φυσικό υλικό που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Τα στρώματα από φυσικό καουτσούκ είναι ιδιαίτερα αντιολισθητικά και ασφαλή, λόγω της υψηλής πρόσφυσης που προσφέρουν. Τυλίγονται εύκολα και ανοίγουν σε πλήρη έκταση στο πάτωμα, χωρίς να «ρολάρουν» στις άκρες όπως συμβαίνει συχνά με τα συνθετικά στρώματα. Δεν πλένονται στο πλυντήριο. Για τον καθαρισμό τους προτείνεται η χρήση νωπού υφάσματος με νερό και λευκό ξύδι. Το στρώμα Eco Travel Yoga Mat από φυσικό καουτσούκ της Yogikuti είναι εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό ώστε να μεταφέρεται εύκολα. Διαθέτει ανάγλυφη επιφάνεια για απόλυτη σταθερότητα.

 

Οικολογικό επαγγελματικό στρώμα γιόγκα από φυσικό καουτσούκ με επίστρωση από ύφασμα suede για hot yoga & pilates - Ecological Professional Yoga Mat made of Natural Rubber and suede fabric layer

iv) Στρώμα Γιόγκα από ύφασμα suede και φυσικό καουτσούκ.
Πρόκειται για μια καινοτόμα κατηγορία Yoga Mats. Η βάση τους από φυσικό καουτσούκ προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα του υλικού όπως πρόσφυση, σταθερότητα και απορροφητικότητα. Το στρώμα διαθέτει επίστρωση από ύφασμα suede με μικροϊνες. Η επιφάνεια από μικροϊνες προσφέρει απαλότητα, απορροφητικότητα και είναι φιλική στο δέρμα. Είναι ιδανικό για πρακτική σε συνθήκες ζέστης, για Hot Yoga, αλλά και για περιπτώσεις που υπάρχει έντονη εφίδρωση στα άκρα σας. Επιλέξτε το Microfibre Suede Natural Rubber Yoga Mat της Yogikuti με μικροϊνες suede & φυσικό καουτσούκ.

 

Yogikuti Επαγγελματικά Στρώματα Γιόγκα από TPE αντιολισθητικά με διαγράμμιση, Professional Thick Fitness Yoga Mats

v) Συνθετικά στρώματα από PU ή TPE.
Πρόκειται για μία οικονομική λύση απόλυτα κατάλληλη για όσους ξεκινούν την γιόγκα και δεν θέλουν ακόμα να επενδύσουν σε premium εξοπλισμό. Αποτελούν επίσης κατάλληλη λύση για εξοπλισμό studio, καθώς πλένονται εύκολα στο πλυντήριο. Είναι σχετικά ελαφριά, και αναλόγως με την ποιότητά τους, είναι από λίγο έως πολύ αντιολισθητικά. Πριν την αγορά τους ελέγξτε ότι υπάρχει η προδιαγραφή non-toxic. Το Fitness Yoga Mat της Yogikuti είναι ιδανική οικονομική επιλογή στρώματος για μαθητές Γιόγκα καθώς αποτελείται από αντιολισθητικό υλικό eco-TPE, έχει πάχος 6mm, και διαθέτει σύστημα διαγράμμισης.

2. ΜΕΓΕΘΟΣ στρώματος (Μήκος, Πλάτος)

Το κατάλληλο μήκος ενός στρώματος γιόγκα εξαρτάται από το ύψος σας. Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα που επιλέγετε να αγοράσετε έχει μήκος τουλάχιστον όσο το ύψος σας και επιπλέον 7-8cm.

Το πλάτος ενός στρώματος ενδείκνυται να είναι τουλάχιστον όσο η απόσταση των ώμων σας από άκρη σε άκρη, συν 7-8cm επιπλέον.

Δοκιμάστε να μπείτε στην θέση της Savasana ξαπλώνοντας ανάσκελα επάνω στο στρωματάκι της επιλογής σας. Αν τα άκρα σας βρίσκονται εντός του στρώματος και υπάρχει επιπλέον κενό μέχρι τις άκρες του στρώματος, τότε έχετε κάνει την σωστή επιλογή!

Τα Yoga Mats της Yogikuti έχουν διαστάσεις μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των εμπορικά διαθέσιμων επιλογών, και έτσι είναι κατάλληλα για τους περισσότερους σωματότυπους. 

Ανακαλύψτε τα εδώ.

3. ΠΑΧΟΣ στρώματος

Όσον αφορά το πάχος ενός στρώματος γιόγκα, η επιλογή του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Το σύνηθες πάχος κατάλληλο για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους μαθητές είναι στα 4mm. Το πάχος των 4mm στο yoga mat προσφέρει επαρκή υποστήριξη και απορροφητικότητα, προστατεύοντας τις αρθρώσεις από κραδασμούς.


Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, τραυματισμών, μετεγχειρητικής αποκατάστασης, ή χρόνιων πόνων, συνίσταται η επιλογή ενός παχύτερου στρώματος από 5mm και πάνω, για ακόμα καλύτερη υποστήριξη.


Τα στρώματα πάχους 1-2mm είναι συνήθως τύπου travel, καθώς το λεπτό πάχος τους επιτρέπει να είναι ελαφριά και να διπλώνονται εύκολα, ώστε να μπαίνουν σε οποιαδήποτε βαλίτσα ή τσάντα ταξιδίου. Το συγκεκριμένο λεπτό πάχος είναι επίσης κατάλληλο για να απλώνετε το στρωματάκι σας επάνω από κοινόχρηστα στρώματα γυμναστηρίου.


Όσο εξελίσσεστε στην πρακτική σας θα διαπιστώνετε ότι τα λεπτότερα στρώματα γιόγκα προσφέρουν καλύτερη αίσθηση γείωσης, κάτι το οποίο και θα προτιμάτε.

4. ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ (Οδηγός ευθυγράμμισης)

Η διαγράμμιση στην επιφάνεια του στρώματος γιόγκα αποτελεί ένα εξαιρετικό βοήθημα για να ευθυγραμμίζεστε σωστά μέσα στην asana. Ξεκινώντας από την σωστή τοποθέτηση των πελμάτων σε σχέση με τον οδηγό διαγράμμισης, χτίζετε την υπόλοιπη θέση της γιόγκα. Όσο εξελίσσεστε στην πρακτική σας, ο οδηγός θα σας χρειάζεται ολοένα και λιγότερο, καθώς το σώμα θα έχει μάθει να αντιλαμβάνεται την ευθυγράμμιση μέσω της εσωτερικής του επίγνωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

και κερδίστε 10% στην  πρώτη παραγγελία σας